Wat is latex allergie?

Latex Allergie

Sommige personen kunnen ongemak aan de handen ervaren of allergische reacties bij het dragen of na het dragen van plastic of latex handschoenen. Het is bekend dat producten die natuurlijk latex rubber bevatten, zoals: Ballonnen, ballen, speelgoed dat rubber bevat, Elastiekjes, slangen, rubber laarzen en delen van instrumenten, Banden, gummen, muismatten, helmen, condooms, en latex handschoenen irritatie of allergische reacties bij sommige individuen kunnen veroorzaken. Deze reacties varieren van droge, jeukende, schilferige huid met scheuren of zweren tot zelfs een loopneus, een piepende ademhaling, ademnood, zwelling in het gezicht, krampen en shock. Zeldzame gevallen kunnen zelfs potentieel levensbedreigend zijn.

Echter, de exacte oorzaak van latex allergie is nog onbekend. Onderzoekers zijn ook niet in staat om de exacte hoeveelheid van de latex-eiwit, of de duur dat een persoon dient te worden blootgesteld om allergisch te worden vast te stellen.

 

Wat zijn de verschillende types van overgevoeligheid?

De bijwerkingen die samenhangen met natuurlijke latex rubber waarvan sommige personen last kunnen hebben kan worden ingedeeld in de volgende drie categorieen:

Reactie type - Symptomen - Mogelijke oorzaak

 • Reactie type : Irriterende Contact Dermatitis (niet-allergisch)
 • Symptomen: Huiduitslag, droge huid probleem met papules, scheurtjes en wondjes
 • Mogelijke oorzaak: Te vaak handen wassen, handschoen poeder, wasmiddelen en zeep gebruikt in het wassen van de handen

 

 • Reactie type: Type IV - Chemische eiwit overgevoeligheid (IgE gemedieerde allergie)
 • Symptomen: Eczeem, jeuk of een ontsteking van de huid, de vorming van schilvers, 48 tot 96 uur na het contact
 • Mogelijke oorzaak: Reststoffen van de chemicalien die worden gebruikt bij de verwerking van handschoenen

 

 • Reactie type: Type I - Latex eiwit overgevoeligheid (IgE gemedieerde allergie)
 • Symptomen: Onmiddellijke gelokaliseerde jeuk, branderigheid, ongemak en netelroos binnen 5 tot 60 minuten na blootstelling, rhinitis, astma en in ernstige gevallen, anafylactische shock en in zeldzame gevallen, de dood.
 • Mogelijke Oorzaak: Extraheerbaar eiwit in natuurlijke latex rubber producten

 

Zijn latex handschoenen die claimen "hypoallergeen" te zijn veilig voor iedereen?

Nee, de FDA heeft geoordeeld en geeist dat de etikettering van "hypoallergeen" dient te worden verwijderd van alle latex handschoenen verpakkingen. Effectief op 30 september 1998. De FDA heeft meldingen ontvangen van allergische reacties op medische latex handschoenen met de aanduiding "hypoallergeen".

Het gebruik van het "hypoallergeen" label is gebaseerd op de resultaten van de gewijzigde Draize test, die eventueel geschikt zou kunnen zijn voor het opsporen van gevoeligheid voor niveaus van reststoffen van de verwerking van chemische stoffen in een product. Maar de test is niet geschikt voor het detecteren van gevoeligheid voor natuurlijke latex eiwitten.

De FDA is van mening dat de "hypoallergeen" labeling op producten die natuurlijke latex rubber bevatten misleidend is, aangezien het onjuist impliceert dat dergelijke producten veilig kunnen worden gebruikt door personen die gevoelig zijn voor natuurlijke latex eiwitten.

Voor meer informatie, bezoek de website van de FDA: http://www.fda.gov

Wie loopt er risico?

Latex allergieen, die opkwamen als een medische zorg in de vroege jaren 90, treft ongeveer 2 -3% van de algemene bevolking, met inbegrip van maximaal 10% van de gezondheidszorg medewerkers.

Een selecte groep van mensen loopt een groter risico dan anderen, zoals werknemers in de gezondheidszorg, kinderen en personen met spina bifida, personen met meerdere operaties en werknemers in bepaalde bedrijfstakken, zoals die in de rubberindustrie.

Hoe kun jezelf beschermen en latex allergie voorkomen?

Alle patienten moeten worden ondervraagd over een geschiedenis van latex allergie wanneer opgenomen. Een geschiedenis van reacties op latex kunnen alle symptomen omvatten die mogelijk veroorzaakt zijn door contact met rubber producten. Patienten bij wie latex allergie of patienten met spina bifida is gediagnosticeerd, ongeacht hun geschiedenis, moeten worden behandeld in een latex vrij milieu.

Veel medische faciliteiten hebben ervoor gekozen om alleen poedervrije latex handschoenen met een laag eiwitgehalte te gebruiken ter voorkoming van latex allergieen. Als u een hoog risico loopt op het ontwikkelen van latex allergieen, dienen niet-latex synthetische handschoenen zoals vinyl of nitril handschoenen worden overwogen en dient het handschoen gebruik te worden geminimaliseerd.

Daarnaast kunt u zichzelf beschermen door:

 • De verschillende symptomen van latex allergieen te leren herkennen;
 • Direct contact met latex producten te vermijden als u of een patient symptomen van latex allergie ontwikkelt, en raadpleeg een arts die ervaren is in de behandeling van latex-allergie;
 • Contact met alle latex producten en latex handschoenen te vermijden, en uw werkgevers, collega's, artsen, verpleegkundigen en tandartsen inlichten dat u last heeft van latex allergie;
 • Blootstelling aan latex handschoenen en het poeder uit latex handschoenen gedragen door anderen te minimaliseren;
 • Uw symptomen nauw in de gaten te houden en indien mogelijk, alle latex producten waarmee u in contact kunt komen te vervangen door niet-latex producten.

Neem voor meer informatie over latexallergie contact op met uw arts of een allergoloog.

Is handschoenen poeder de veroorzaker van latex allergie?

Handschoen poeder wordt algemeen ook gezien als een mogelijke oorzaak van overgevoeligheid. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de handschoen poeder of maiszetmeel poeder zelf niet bekend staat als een allergeen.

Tijdens het fabricageproces is het mogelijk dat het handschoen poeder sommige oplosbare eiwitdeeltje kan absorberen. Deze poeder deeltjes kunnen bij gebruik van de handschoen in de lucht terecht komen. Inademing of rechtstreeks contact met deze poeder deeltjes kan mogelijk allergische reacties veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om handschoenen met een laag eiwitgehalte en een laag poeder gehalte te gebruiken.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle poeder vrije handschoenen een laag eiwitgehalte hebben. Er zijn poedervrije handschoenen die een hoog niveau aan latex eiwitten bevatten.

Zijn poedervrije handschoenen volledig poedervrij?

Vanwege de verschillende productieprocessen voor poedervrije handschoenen, zijn ze niet volledig 100% poedervrij. De definitie van poeder volgens de ASTM is iets dat niet door een 2,7 micrometer microglasfiber filter kan door gebruik te maken van de zuigkracht filtratie.

Deze deeltjes kunnen maiszetmeel, calciumcarbonaat aggregaten, latex deeltjes, synthetisch puin, de verpakking vezels, niet-oplosbare smeermiddelen, stof, enz. omvatten. Echter, ASTM heeft een maximum limiet voor poeder gesteld op 4 mg per handschoen voor alle poeder vrije handschoenen.

Free business joomla templates